Vali Nedir, Vali Nasıl Olunur, Kimler Vali Olabilir?

05.12.2020
1.225
Vali Nedir, Vali Nasıl Olunur, Kimler Vali Olabilir?

Vali nedir sorusunun cevabı; Valiler illerin yönetimde en yetkili kişisi olup Cumhurbaşkanı adına hükümet kararlarının duyurulması ve uygulanması için görevlendirilmiş kişilerdir. Vali adayını içişleri bakanı bakanlar kuruluna önerir, bakanlar kurulu kararıyla Cumhurbaşkanına sunulur ve Cumhurbaşkanının onayıyla atanır.

Valinin görevleri geniş kapsamlı olduğu için görev yaptığı ildeki tüm bakanlık teşkilatlarında çalışanlar valiler tarafından emir alır. Valiler kolluk kuvvetlerinin de üzerindedir sadece yargı mensupları ve askeri personelin bir kısmı validen emir almaz.

Valiliğe Bağlı Birimler Nelerdir?

Valilik birimleri teşkilat, görev ve çalışma yönetmeliğine göre belirlenmiş valilik birimleri aşağıda listelenmiştir.

  • Özel Kalem Müdürlüğü
  • İl Emniyet Müdürlüğü
  • İl Sağlık Müdürlüğü
  • İl Milli Eğitim Müdürlüğü
  • İl Jandarma Komutanlığı
  • İl Defterdarlığı
  • İl Nüfus Müdürlüğü
  • İl Veteriner Müdürlüğü
  • İl Kültür Müdürlüğü
  • İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü
  • İl Tarım Müdürlüğü
  • İl Bayındırlık Müdürlüğü
  • İl Turizm Müdürlüğü

Vali Ne İş Yapar Görevleri Nelerdir?

Valilerin görev ve yetkileri oldukça geniş olup 5442 sayılı il idare kanunu’nda belirlenmiştir. Mevzuattan geniş olarak incelemek isterseniz linkten takip edebilirsiniz. Aşağıda 5442 sayılı il idare kanunundan valinin görevleri nelerdir kısaca özetledik.

  1. İçişleri Bakanını temsilen hükümetin aldığı kararları, yönetmelikleri ve kanunları ilan eder, uygulanmasını sağlar ve denetlenmesini yaparlar.
  2. Kendi görev yeri olan ildeki memurları direk atayabilir, görev yerlerini değiştirebilir veya memur hakkında görüş bildirebilir.
  3. İlin tüm kalkınma planlarını takip eder, değerlendirir ve koordine eder.
  4. İlin her yönden asayiş ve genel idaresini düzenler.
  5. İl özel idaresi bütçesini hazırlamaktan sorumludur.
  6. İlde görevli memuru veya teşkilatı olmayan bir işin yürütülmesinde en yakın idare, şube veya daire başkanından istediği taktirde yapılmak zorundadır.
  7. Cumhuriyet bayramında bulunduğu ilde resmi törenlere başkanlık eder ve tebrikleri kabul eder.
  8. Suç işlenmesinin önüne geçmek ve kamu düzenini sağlamak için gerekli tedbirleri alır. Bu görevi yerine getirmek için devletin özel kolluk kuvvetlerini yönlendirir.
  9. Devlete bağlı tüm işletme ve kurumların denetimini sağlar.
  10. Ekonomik kaynakların verimli gelişiminden sorumludur bunun için gerekli önlemleri alır.
  11. Cezaevlerini denetler, hükümlülerin sağlık koşullarını takip eder.

Vali Olmak İçin Gereken Şarlar Nelerdir?

Vali olmak için memur kanunu diye bilinen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’da belirlenmiş şartları yerine getiriyor olmak yeterlidir.

  • TC Vatandaşı olmak
  • Kamu haklarından herhangi bir sebepten dolayı mahrum bırakılmamış olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Gerekli eğitim şartlarını yerine getirmiş olmak
  • Kaymakam adaylığı giriş sınavında başarılı olarak en az iki yıl kaymakamlık yapmış olmak veya Emniyet Genel Müdürlüğü yapmış olmak.

Vali olmak için gerekli şartları yerine getiren her vatandaşı İçişleri bakanı Bakanlar kuruluna önerdiği, Bakanlar kurulunun kararıyla Cumhurbaşkanına sunulur. Cumhurbaşkanı da onaylarsa vali olunur.

Vali Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Vali olmak için 4 yıllık üniversite eğitimi alıp lisans mezunu olmak gerekir. Polis akademisi mezunu olarak Emniyet Müdürlüğü yaptıktan sonra valiliğe geçilebileceği gibi Siyasi Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İdari Bilimler veya İşletme Bölümü mezunu olmak gerekir.

Vali Olmak İçin Yaş Sınırı Var mıdır?

Evet birçok meslekte yaş sınırı olduğu gibi vali olmak için yaş sınırı da vardır. Vali olabilmek için öncelikle en az iki yıl kaymakamlık yapmak gerekir. Kaymakamlık için de başvuru yapıldığı tarihte 35 yaşı doldurmamış olmak gerekir.

Vali Yardımcısı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Kaymakamlık sınavından 70 barajını aştıktan sonra gireceği 4 mülakattan da başarılı bir şekilde geçen kişi kaymakam olarak göreve başlar. 2 yıl şark hizmeti olmak üzere toplam en az 6 yıl kaymakamlık yapmış kişiler İç İşleri Bakanlığı tarafından atanır. Hukuk fakültesi, iktisadi ve İdari Bilimler veya İşletme bölümü mezunu olarak eğitimini tamamlamış olmak zorundadır.

Vali Atamaları Nasıl Yapılır?

Vali nasıl olunur sorusuna gelecek olursak vali olarak atanabilmek için öncelikle kaymakam olarak en az iki yıl çalışmış olmak gerekir. Bunun için de İç İşleri Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu kaymakamlık sınavına girmeniz gerekir. 120 sorudan oluşan bu sınavda çan eğrisi sistemi vardır bu nedenle kaymakamlık sınavını kazanmak oldukça güçtür. Her yıl binlerce kişi bu sınava girer ve ortalama 100 kişi kaymakam olarak atanır. Bir müddet kaymakam olarak görev yapan kişi vali yardımcısı olarak İç İşleri Bakanlığı tarafından atanır. Bir süre sonra görevde başarılı olan vali yardımcısını İç İşleri Bakanı Bakanlar Kuruluna önerir. Bakanlar Kurulunun tavsiyesi Cumhurbaşkanının onayı ile Vali olarak atama gerçekleşir.

Vali Maaşları Ne Kadar?

2020 yılında valilerin aldığı maaşlar yıllık enflasyon oranına göre hesaplanarak oluşturulmuş ve kıdemine göre değişmektedir. 1/1 kıdemdeki valinin aldığı ücret 2020 yılı itibariyle 13.214 tl’dir.

Bazı Büyük Şehirlerimizin Valilik İletişimleri

Ankara

Site: www.ankara.gov.tr

Tel: (312) 306 66 66

İstanbul

Site: www.istanbul.gov.tr/

Tel: (212) 455 59 00

İzmir

Site: www.izmir.gov.tr/

Tel: (232) 455 82 82

ETİKETLER: ,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.