
İdrar yolu enfeksiyonu nedir, ne iyi gelir, belirtileri nelerdir? Evde bitkisel tedavi ile nasıl geçer? İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen besinler ve bitkisel çözümlerin anlatıldığı makalemizde pratik yöntemleri de göreceksiniz.
İdrar yolu enfeksiyonu tıp diliyle üriner sistem enfeksiyonları olarak bilinir ve idarar kesesinden böbreklere kadar uzanan alanı kapsar. Bu bölgenin bir kısmında meydana gelen enfeksiyonla hastalık ortaya çıkar. Üç ayrı bölgede meydana gelen enfeksiyonlar farklı isimlerle adlandırılır.
Sistit: Bu hastalıklar arasında en sık görünenidir.
Üretrit: mesanede biriken idrarı vücut dışına taşıyan tüpün iltihabıdır.
Piyelonefrit: Kısaca böbreklerin iltihabıdır. Özellikle idrar yollarındaki anatomik bir bozukluk sonucu idrarın mesaneden böbreklere doğru geri kaçmasından kaynaklanmaktadır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
- He zamankinden daha fazla idrara çıkmaya başladıysanız
- İdrar esnasında ağrı veya yanma hissi duymaya başladıysanız
- Yorgunluk hissiniz, bulantı – kusma ve ateşiniz varsa
- Bulanık ve koyu renkte idrar çıkarmaya başladıysanız
- Bayanlarda alt karın bölgesinde ağrı varsa
- Sıkışıklık hissediyorsunuz ama idrara çıktığınızda çok az miktarda idrar çıkarıyorsanız
Bu belirtilerin bir veya birkaç tanesi sizde varsa muhtemelen idrar yolu enfeksiyonu belirtileri geçiriyor olabilirsiniz. Kadınlar erkeklere göre yaşamları boyunca daha fazla sayıda idrar yolu enfeksiyonu geçirmektedir.

Neden Kadınlar Daha Fazla İdrar Yolu Enfeksiyonu Geçirir?
Bunun temel sebebi üretra adı verilen mesanedeki idrarı dışarıya atan tüpün kadınlarda erkeklere göre daha kısa olmasıdır. Kadınlarda üretranın kısa olmasının açtığı sonuç olarak dış ortamdaki bakterilerin mesaneye daha kısa yoldan ve kolayca ulaşabiliyor olmasıdır. Kadınlar cinsel olarak aktifse, doğum kontrol yöntemlerinden sperm öldürücü kullanıyorsa ve menopoza girdiyse daha fazla idrar yolu enfesiyonu geçirmektedir.
Tanı Yöntemleri
Sağlıklı bir insanın idrarı sterildir. İdrarın içinde bakteri veya herhangi bir virüs bulunmaz. Sindirim sisteminde bulunan çoğunlukla escherichia coli bakterisi idrar yoluna girip çoğalmaya başladığında idrar yolu enfeksiyonu olur. Klamidya, mikoplazma, gonore ve herpes gibi bazı cinsel yolla bulaşan mikrolar da enfeksiyona neden olabilir. Hangi yöntemlerle idrar yolu enfeksiyonları teşhis edilir?
- İadrar Tahlili: İdrar tahlili, idrarda bulunan kanama, savunma hücreleri, proteinleri, bakterileri ve idrarın özelliklerini tespit eder.
- İdrar Kültürü: Enfeksiyonlara neden olan bakteri ve mantarları tespit eder.
- Sistoskop: Özellikle mesane tümörleri, idrar yolu iltihabı veya mesane taşları gibi durumları ölçmek için hekim cihazla idrar yolunun iç kısmını inceler.
- Mesane ve Böbrek Ultrasonu: Ses dalgaları kullanarak ultrason cihazı ile hekim böbrek ve mesanenin içini inceler, böbreğin büyüklüğünü ölçer, kitle, taş veya kist olup olmadığına bakarak idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilecek anormalliklerin olup olmadığını inceler.
- BT – Bilgisayarlı Tomografi: X ışınlarını kullanarak böbrekten üretere kadar olan bölgelerin kesitleri alınarak inceleme yapılır ve kist, taş, tümör gibi anormalliklerin tespiti sağlanır.
Tedavi Yöntemleri
İdrar yolu enfeksiyonunun tedavi yöntemi antibiyotik tedavisidir. Alt idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi geç kalmadığı sürece kolay olur ve hızlı iyileşir. Böbrek tutulumu ile gelişen enfeksiyonlar erken tedavi edilmediği sürece kalıcı hasarlara yol açabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
- Bol su tüketmek. Günde 2 litre önerilir
- İdrarı tutmaya çalışmaktan kaçınmak
- Wc’de tuvalet sonrası temizlik yaparken daima önden arkaya doğru yapmaya özen göstermek
- Her cinsel ilişkiden önce ve sonra genital bölgeyi temizlemek
- Birliktelik sonrası daima tuvalete çıkamaya zorlamak
- Genital bölge temizliğinde sabun kullanmamak
- Adet döneminde hijyenik pedleri sık değiştirmek
Yazarlarımızın referans için hazırlamış olduğu farklı sağlık makalelerini de inceleyebilirsiniz.