
Diş eti iltihabı herhangi bir sebebe bağlı olarak diş etinde meydana gelen iltihaplı kesecikler nedeniyle oluşur. Diş eti iltihabına ne iyi gelir bu makalede anlatacağız.
Diş eti iltihabı neden olur önce bunu incelememiz gerekir. Herhangi bir cerrahi operasyon sonucu bakterilerin diş etini istila etmesiyle meydana gelebilir. Bu durumda iltihap oluştuğunda cerrahi müdahaleyi yapan doktora başvurulmalıdır. Doktorunuzun yazacağı antibiyotik tedavisine ek olarak aşağıda yazacağımız doğal diş eti iltihabı tedavi yöntemlerini de kullanabilirsiniz.
Diş kökü çürüklerinde bakteriler sinir, bağ dokusu ve damarları etkiler. Bu durumda zonklama tarzında ağrı, çenede şişlik ve hassasiyet görülür.
Diş Eti İltihabını Önlemek İçin Neler Yapabilirsiniz?
- Ağız bakımına özen göstermelisiniz. Her yemekten sonra mutlaka yumuşak kıllı diş fırçasıyla dişlerinizi fırçalamalısınız. Bunun için dişleri güçlendiren iltihabı ve plak önleyici florür içeren kaliteli diş macunu kullanmalısınız.
- Antibakteriyel ağız bakım suyu kullanarak diş ve diş etlerinizin sağlıklı kalmalarını sağlayabilir ve ağızda kokunun oluşmasını önleyebilirsiniz.
- Düzenli olarak yılda bir defa diş temizliği yaptırmalısınız.
Diş Eti İltihabı İçin Ne İyi Gelir?
Apse boşaltmak gibi cerrahi müdahale ve antibiyotik tedavisinden farklı olarak bitkisel yöntemlerle diş eti iltihabını da geçirebilirsiniz. Veya cerrahi müdahale yapıldıysa ek olarak doğal yöntemleri de uygulayabilirsiniz. Hamilelik döneminde diş eti iltihabı yaşayanlar antibiyotik kullanamayacağı için en etkili bitkisel yöntemlerle diş eti iltihaplarını giderebilirler.
Karbonat: Bir su bardağı ılık ve dinlenmiş suyun içerisine bir tatlı kaşığı karbonat koyun ve iyice çözünene kadar karıştırın. Çözündükten sonra ağzınızda bir yudum alarak tüm diş eve diş etinize temas edecek şekilde ağzınızı çalkalayın ve tükürün. Bunu birkaç defa tekrarlayın ve tükürün. Bu işlemi her yemekten sonra bir defa yapmanız diş eti iltihabına iyi gelen uygulama olduğu gibi ağız sağlığı için devamlı da yapabilirsiniz.
Tuzlu su: Bu yöntemde karbonat yöntemiyle aynıdır. 1 bardak su içine bir tatlı kaşığı tuz atarak karıştırın ve çözeltiyle ağzınızı birkaç defa çalkalayıp tükürün. Tuz ağızdaki bakterileri uzaklaştıracaktır ve diş eti iltihabına iyi gelecektir.
Sarımsak: Sarımsağın içeriğindeki bileşenler doğal iltihap önleyicidir ve antibiyotik özelliğindedir. Bir diş sarımsağı iltihaplı dişin üzerine koyun ve ağrınızın hafiflemesine kadar çiğneyin ve daha sonra bol su ile durulayın. Diğer bir yöntem de sarımsak tozunu tuzla karıştırarak bir bardak suda eritip ağzı bu çözelti ile çalkalamaktır.
Zerdeçal: İltihap ve ödem geçirici özelliği sayesinde diş etindeki bakteri ve enfeksiyonları giderir. Bir miktar toz zerdeçala su ilave edip karıştırın ve parmağınıza tüm diş etlerinize masaj yaparak 2-3 dakika kadar sürün. Bir miktar bekleyip ikinci defa aynı uygulamayı tekrarlayın ve ağzınızı temiz suyla durulayın. Bu uygulamayı her yemekten sonra tekrarlayabilirsiniz.
Alo Vera: Diş eti iltihabı ve kanaması denince akla ilk gelen bitkisel çözüm Aloe vera olmalıdır. Alo vera ile diş eti iltihabı nasıl geçer ona değinelim. Alo vera bitkisini kesin ve çıkan jeli parmağınızla tüm diş ve diş etinize masaj yaparak sürün. Jeli 3-4 dakika beklettikten sonra ılık suyla ağzınızı durulayın. Bu uygulamaya iki hafta kadar devam edin.
Hindistancevizi Yağı: Çok eski bir yöntem olan hindistancevizi yağı ile diş eti iltihabını gidermek mümkündür. Bir kaşık hindistancevizi yağını ağzınıza alın ve 10 dakika boyunca ağzınızda çalkalayın. Bunu günde iki defa tekrarlamanızda fayda vardır.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi bir dezenfektan görevi görür. Bu nedenle bir çorba kaşığı elma sirkesini ağzınıza alarak birkaç dakika çalkaladıktan sonra tükürün. Bu ugulamayı günde birkaç defa tekrarlayın.
Kekik Yağı: Kekik yağı içerdiği bileşenleri sayesinde antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. İltihaplı diş etinin üzerine birkaç damla kekik yağı damlatarak 10-15 dakika kadar bekletin ve ılık su ile ağzınızı çalkalayın.
Karanfil: Karanfil antioksidan ve antibakteriyel özelliği nedeniyle diş eti iltihabı nasıl kurutulur diye araştırma yapanlar için etkili bir iltihap gidericidir. Bir adet karanfili iltihaplı bölgede bekletin veya daha etkili yöntem karanfil yağıdır. İltihaplı diş etine karanfil yağı damlatarak 30 dakika kadar bekletin.
Makale yazarlarımızın hazırlamış olduğu diğer sağlık makalelerine de sağlık kategorimizden ulaşabilirsiniz.